Kambodža avastamine: pärl Kagu-Aasias

Kagu-Aasia südames asuv Kambodža on põnevate kontrastide riik, kus iidsed varemed sosistavad lugusid hiilgavast minevikust ja erksad linnad pulseerivad tulevikulubadusega. Kambodža, mis piirneb läänes Taiga, põhjas Laosega, idas Vietnamiga ja lõunas Tai lahega, uhkeldab strateegilise asukohaga, mis on sajandeid mõjutanud selle ajalugu ja kultuuri.

Geograafia ja kliima

Kambodža Kuningriigi kogupindala on 181 035 ruutkilomeetrit, 176 515 ruutkilomeetrit maad ja 4 520 ruutkilomeetrit vett, mis piiritleb selle rikkalikku topograafilist mitmekesisust. Seda ümbritsevad maismaapiirid, mis ulatuvad 2,530 km kaugusele, puudutades Laost, Taid ja Vietnami. Kambodža rannik, maaliline 443 km pikkune lõik piki Tai lahte, täiendab riigi valdavalt tasast maastikku, mis on segatud mägedega edelas ja põhjas.

Troopilise kliimaga Kambodžas on maist novembrini mussoonihooaeg ja detsembrist aprillini kuiv hooaeg. See kliima hõlmab minimaalseid hooajalisi temperatuurikõikumisi, kuid mõjutab oluliselt kambodžalaste põllumajandust ja igapäevaelu.

Topograafia

Kambodža geograafia keskmes on selle vaheldusrikas maastik alates lopsakatest madalatest tasandikest kuni karmide mägedeni edelas ja põhjas. Need maastikud ei paku mitte ainult hingematvaid vaateid, vaid on koduks ka Phnum Aoralile, riigi kõrgeimale kõrguspunktile 1,810 m, kõrvuti Tai lahega, mis on selle madalaim punkt merepinnal.

Loodusvarad ja majandus

Kambodža on varustatud rikkalike loodusvaradega, sealhulgas nafta ja gaasi, puidu, vääriskivide, rauamaagi, mangaani ja fosfaatidega, lisaks märkimisväärsele hüdroenergia potentsiaalile ja viljakale põllumaale. Kuna 32,10% maast on pühendatud põllumajandusele ja 56,50% on kaetud metsadega, sõltub Kambodža majandus traditsiooniliselt põllumajandusest, kus peamiste põllumajandustoodetena on loetletud riis, kautšuk, mais, köögiviljad, kašupähklid, maniokk ja siid.

Riik on aastate jooksul oma majandustegevust mitmekesistanud, olles tunnistajaks turismi, rõivaste, ehituse, riisi jahvatamise, kalapüügi, puittoodete, kummi, tsemendi, vääriskivide kaevandamise ja tekstiili kasvule. Kaubandusel on oluline roll peamiste ekspordipartneritega, sealhulgas Ameerika Ühendriikide, Ühendkuningriigi, Saksamaa, Jaapani, Hiina, Kanada, Hispaania ja Belgiaga, keskendudes sellistele toodetele nagu rõivad, puit, kautšuk ja riis.

Demograafia ja linnastumine

2020. aasta juuli seisuga oli Kambodžas hinnanguliselt 16 926 984 elanikku, peamiselt tuntud kui Kambodža või Khmer. Ametlik keel on khmeeri keel, mida räägitakse kogu riigi suurtes osades alates elavatest linnapiirkondadest kuni rahuliku maapiirkonnani. Vaatamata sellele, et Kambodža on tihedalt asustatud Phnom Penhi ümbritsevates piirkondades ning Tonle Sapi ja Mekongi jõgede veenides, on seal linnaelanikke vaid 24,20%, mis näitab suuresti maapiirkondade demograafilist struktuuri.

Pealinn Phnom Penh on suurim linnapiirkond umbes 2,078 miljoni elanikuga, hõlmates Kambodža dünaamilisust ja kultuurilist rikkust.

Kaasaegsed väljakutsed ja edusammud

Kambodža majandus on näidanud vastupidavust ja kasvu, SKP elaniku kohta oli 2017. aastal 4,000 dollarit, mida juhivad erinevad tööstusharud turismist põllumajanduseni. Sellegipoolest on sellised probleemid nagu elektrifitseerimine endiselt lahendamata – 2017. aastal oli väike osa elanikkonnast endiselt elektrita, mis toob esile jätkuvad arenguprobleemid.

Lisaks keskendub Kambodža jätkuvalt taristu, tervishoiu, hariduse ja kestlike tavade edendamisele, et parandada oma kodanike elukvaliteeti, säilitades samal ajal oma rikkalikud loodusvarad ja kultuuripärandi.

Järeldus

Kambodža oma vapustavate maastike, rikkaliku ajaloo ja elava kultuuriga on tunnistus oma rahva vaimust ja vastupidavusest. Moderniseerimise ja arengu teel liikudes jääb Kambodža Kagu-Aasia elutähtsaks riigiks, pakkudes õppetunde säilitamise, kasvu ja kogukonna püsiva tugevuse kohta.

Riigi andmed

Riigikood CB
Piirkond East Asia/Southeast Asia
Pind 181035 ruutkilomeetrit
Maapind 176515 ruutkilomeetrit
Veepind 4520 ruutkilomeetrit
Põllumajanduspind 32.10%
Metsapind 56.50%
Madalaim kõrguspunkt Gulf of Thailand 0 m
Kõrgeim punkt Phnum Aoral 1,810 m
SKT elaniku kohta $4,000 (2017 est.)