Komooride ainulaadse võlu uurimine

Mosambiigi väina põhjasuudmes asuv Komooride saarestik on peidetud pärl, mis asub Lõuna-Aafrikas Madagaskari ja Mosambiigi vahel. Komoorid, mille pindala on 2235 ruutkilomeetrit ja mis kõik on maa, kuna siseveekogusid pole, pakuvad põnevat segu looduslikust ilust, rikkalikust kultuurist ja ainulaadsest geograafiast.

Geograafiline Marvel

Riigi rannajoon ulatub üle 340 kilomeetri, pakkudes hingematvaid vaateid ja põlised rannad, mis meelitavad ligi nii seiklejaid kui ka üksinduse otsijaid. Selle troopiline mereline kliima, mille vihmaperiood kestab novembrist maini, täiendab India ookeani lopsakaid rohelisi maastikke ja erksaid toone. Maastikku iseloomustavad valdavalt vulkaanilised saared, kus järsud mäed muutuvad õrnadeks mägedeks. Nende loodusimede hulgas seisab Karthala kõrgel kui kõrgeim kõrguspunkt 2,360 meetrit, lubades aukartustäratavaid vaateid ja väljakutseid pakkuvaid retki seiklushimulistele.

Loodus- ja inimmaastik

Komooride loodusvarad võivad tunduda piiratud, kuna kala on peamine pearaha, kuid riik uhkeldab märkimisväärselt suure põllumajandusmaa osakaaluga, moodustades umbes 84,40% selle territooriumist. See viljakas maa annab vanilli, nelki, ylang-ylangi (peamine parfüümiessents), kookospähkleid, banaane ja maniokit (maniokk), moodustades selle põllumajandussektori selgroo. Vaatamata sellele, et 2012. aasta seisuga on ainult 1,40% maast kaetud metsadega ja niisutatud vaid 1,3 ruutkilomeetrit, toidab Komoorid oma agraarelu ümber rikkalikku bioloogilist mitmekesisust ja elavat kultuuri.

Rahvastik ja linnastumine

Komoorid, kus 2020. aasta juuli seisuga on hinnanguliselt 846 281 elanikku, on kultuuride ja traditsioonide sulatusahi. Jaotusest selgub, et pealinn Moroni, mis asub Grande Comore’is, on peamine linnakeskus, kuid Anjouan kerkib kolme saare seas kõige tihedamini asustatud linnaks. Linnastumine võib olla tagasihoidlik, 2020. aastal elab linnapiirkondades vaid 29,40% elanikkonnast, kuid ühiskondlik elu õitseb sagivate turgude, ajalooliste paikade ja erksate tänavatega.

Majandus ja elatusvahendid

Komooride majandus on tihedalt seotud selle looduskeskkonna ja ressurssidega. Kalapüük, turism ja parfüümide destilleerimine ylang-ylangi lilledest moodustavad peamised tööstusharud. Põllumajandustooted ei täida mitte ainult kodumaiseid vajadusi, vaid leiavad tee ka rahvusvahelistele turgudele, kus peamine eksport on vanilje, ylang-ylangi essents ja nelk. Tähelepanuväärne on see, et Komooridel on mitmekesine valik ekspordipartnereid, sealhulgas Prantsusmaa, India, Saksamaa ja mitmed teised, rõhutades oma ülemaailmseid kaubandussidemeid.

Import on ülioluline, et säilitada saare nõudlus toiduainete, tarbekaupade, naftatoodete, tsemendi, ehitusmaterjalide ja transpordivahendite järele. Araabia Ühendemiraadid, Prantsusmaa ja Hiina on impordipartnerite nimekirjas esikohal, kajastades geograafilise läheduse ja strateegiliste majandussidemete segu. Vaatamata nendele rahvusvahelistele sidemetele seisab riik silmitsi selliste väljakutsetega nagu elektrifitseerimine, kuna 2017. aasta seisuga puudub juurdepääs elektrile ligikaudu 200 000 inimesel.

Kultuur ja keel

Komooride kultuuristruktuur on sama rikas ja mitmekesine kui selle looduskeskkond. Araabia, prantsuse ja shikomoro (suahiili ja araabia segu) on ametlikud keeled, maalides pildi riigi ajaloolistest kihtidest ja tsivilisatsioonide ristteedest. Need keeled ei ole mitte ainult igapäevase suhtluse vahendiks, vaid kannavad ka Komooride identiteedi olemust, kehastades selle traditsioone, muusikat, kirjandust ja kulinaarset pärandit.

Järeldus

Komoorid annavad tunnistust saareriikide vastupidavusest ja elujõulisusest. Selle vapustavad maastikud, rikkalik kultuuriline gobelään ja selle inimeste soe külalislahkus pakuvad veenvat kutset neile, kes soovivad avastada ühte maailma vähem sissetallatud radadest. Kuna SKP elaniku kohta on 2017. aasta seisuga 1,600 dollarit, on riik arengu ja avastamise teekonnal, seistes oma väljakutsetega silmitsi armuga ja vaadates tulevikku, kus ta saab jagada oma ainulaadset võlu laiema maailmaga. Komoori saared on sihtkohaks neile, kes soovivad kogeda oma rahva rikkumata ilu ja kestvat vaimu.

Riigi andmed

Riigikood CN
Piirkond Africa
Pind 2235 ruutkilomeetrit
Maapind 2235 ruutkilomeetrit
Veepind 0 ruutkilomeetrit
Põllumajanduspind 84.40%
Metsapind 1.40%
Madalaim kõrguspunkt n/a
Kõrgeim punkt Karthala 2,360 m
SKT elaniku kohta $1,600 (2017 est.)