Ungari avastamine: Kesk-Euroopa süda

Kesk-Euroopa südames, Rumeeniast loodes asuv Ungari on riik, mis on rikas ajaloo, kultuuri ja loodusliku ilu poolest. Pindalaga 93 028 ruutkilomeetrit uhkeldab see merepiirita rahvas mitmekesiste maastikega, mis ulatuvad tasastest kuni veerevate tasandikeni, küngaste ja madalate mägedega piki Slovakkia piiri. Vaatamata rannajoone puudumisele kompenseerib Ungari seda rikkalike loodusvarade ning elujõuliste linna- ja maakogukondadega.

Geograafia ja kliima

Ümbritsetuna seitsmest riigist – Austriast, Horvaatiast, Rumeeniast, Serbiast, Slovakkiast, Sloveeniast ja Ukrainast – on Ungari maismaapiirid kokku 2,106 km, hõlbustades piirkonnas ainulaadset kultuurilist ristteed. Riigi maastik on valdavalt tasane, mis on ajalooliselt toetanud tugevat põllumajandussektorit. Maastik tõuseb aga õrnalt Slovakkia piiri poole, kulmineerudes Kekesi kõrgeima kõrguspunktiga, mis kõrgub 1,014 meetri kõrgusel merepinnast.

Ungari kliima on mõõdukas, mida iseloomustavad külmad, hägused, niisked talved ja soojad suved, luues ideaalse keskkonna erinevatele põllukultuuridele ja taimestikule. See kliima koos viljakate muldade ja märkimisväärse põllumaaga asetab Ungari põllumajanduse ja toiduainete tootmise keskuseks.

Loodusvarad ja põllumajandus

Ungari majandus, millel on palju loodusvarasid boksiidist ja kivisöest maagaasini, saab oma geoloogilisest mitmekesisusest märkimisväärset kasu. Viljakad mullad katavad 58,90% riigist, toetades tugevat põllumajandussektorit, mida iseloomustavad sellised põllukultuurid nagu nisu, mais, päevalilleseemned ja kartulid, koos olulise loomakasvatusega.

Põllumajanduses ei rahulda Ungari mitte ainult oma kodumaiseid vajadusi, vaid on ka peamine eksportija Euroopa turul. Riik on uhke tugeva viinamarjakasvatuse ja veinivalmistamise traditsiooni üle, aidates kaasa selle kultuuripärandile ja majandustoodangule.

Linnastumine ja rahvastik

2020. aasta juulis oli kogurahvaarv hinnanguliselt 9 771 827, Ungari jaotumine kogu riigis on üsna ühtlane, kuigi linnapiirkonnad, eriti pealinn Budapest, meelitavad majanduslike võimaluste ja mugavuste tõttu tihedamat elanikkonda. Linnaelanikkond moodustab 71,90% koguarvust, mis peegeldab Ungari üleminekut linnakesksele kasvule ja arengule.

Majandus ja kaubandus

Ungari majandus on mitmekesine, tööstusharud ulatuvad kaevandamisest ja metallurgiast kuni toiduainete töötlemise, tekstiili ja farmaatsiatoodeteni. Oluline roll on ka autotööstusel, kus Ungari on mitme rahvusvahelise autoettevõtte tootmis- ja ekspordibaas.

Eriti tugevad on kaubandussuhted Euroopa Liidu partneritega, eelkõige Saksamaaga, kes on nii juhtiv ekspordi- kui ka impordipartner. Masinad ja seadmed moodustavad suurima osa nii ekspordist kui ka impordist, mis näitab Ungari olulist rolli Euroopa tööstuslikus tarneahelas.

Eksport ja import

Riigi ekspordiprofiil on mitmekesine, hõlmates masinaid ja seadmeid, tööstuskaupu, toiduaineid ja tooraineid. Oluline on see, et põllumajandussektor panustab märkimisväärselt eksporti, rõhutades Ungari suutlikkust toota kvaliteetseid toiduaineid.

Impordi poolel on taas juhtpositsioonil masinad ja seadmed, millele järgnevad muud tootmine, kütused ja elekter, mis osutab Ungari vajadusele energiaressursside ja kõrgtehnoloogia järele, et toita oma tööstussektoreid.

Kultuur ja pärand

Lisaks majandusele ja geograafiale on Ungari kultuuripärandi aare, mis on tuntud oma ajaloolise arhitektuuri, termiliste spaade ja kulinaarsete võlude poolest. Ungari keel, ametlik keel, kuulub soome-ugri keelkonda ja seda räägib enamik elanikkonnast. Rikkalikku kultuurilist gobelääni kaunistavad veelgi erksad festivalid, muusika ja kunst, mis meelitavad külastajaid kogu maailmast.

Kokkuvõtteks võib öelda, et Ungari pakub põnevat segu looduslikust ilust, ajaloolisest rikkusest ja kaasaegsest dünaamilisusest. Ungari strateegiline asukoht Kesk-Euroopas koos mitmekesise kliima, viljakate maade ja mitmekesise majandusega asetab Ungari Euroopa areenil võtmerolli, ühendades oma ainulaadsete kultuuriliste ja geograafiliste omadustega ida ja lääne.

Riigi andmed

Riigikood HU
Piirkond Europe
Pind 93028 ruutkilomeetrit
Maapind 89608 ruutkilomeetrit
Veepind 3420 ruutkilomeetrit
Põllumajanduspind 58.90%
Metsapind 22.50%
Madalaim kõrguspunkt Tisza River 78 m
Kõrgeim punkt Kekes 1,014 m
SKT elaniku kohta $29,600 (2017 est.)