Itaalia avastamine: kultuuri, geograafia ja innovatsiooni gobelään

Asukoht ja geograafia

Itaalia, riik, mis on pikka aega köitnud nii reisijate kui ka ajaloolaste kujutlusvõimet, asub Lõuna-Euroopas. See poolsaare rahvas ulatub Vahemere keskosasse, mis asub Tuneesiast kirdes. Kogupindalaga 301 340 ruutkilomeetrit, millest 294 140 ruutkilomeetrit on maa ja 7 200 ruutkilomeetrit on vesi, on Itaalia topograafia hüpnotiseeriv segu karmidest mägedest, maalilistest tasandikest ja lopsakatest ranniku madalikest. Riik jagab oma 1,836,4 km pikkuseid maismaapiire Austria, Prantsusmaa, Püha Tooli (Vatikan), San Marino, Sloveenia ja Šveitsiga, luues mitmekesise kultuurilise gobelääni otse oma piiridel. Itaalias on ulatuslik rannajoon 7,600 km, pakkudes mõningaid hingematvamaid vaateid Vahemerele.

Kliima ja loodusvarad

Itaalia kliima on valdavalt vahemereline, kus on soojad suved ja pehmed talved, kuigi on täheldatud erinevusi alpitingimustest põhjas kuni kuuma ja kuiva ilmani lõunas. Need kliimatingimused koos Itaalia rikkaliku loodusvarabaasiga, sealhulgas kivisüsi, elavhõbe, tsink, marmor ja maagaas, ei ole mitte ainult kujundanud selle ajaloolist põllumajanduslikku domineerimist, vaid toetanud ka mitmesuguseid tööstusharusid. Itaalia maastik, enamasti karm ja mägine, mõnede tasandike ja ranniku madalikega, mängib olulist rolli selle põllumajanduses, mis kasutab 47,10% maast, samas kui 31,40% on kaetud metsadega.

Rahvastik ja linnastumine

2020. aasta juuli seisuga on Itaalia elanikkond hinnanguliselt 62 402 659 elanikku. Rahvastiku jaotus on kogu riigis suhteliselt tasakaalustatud, hoolimata ajaloolisest majanduslikust lõhest tööstusliku põhja ja agraarlõuna vahel. Rannikualad, Po jõe org ja suuremad linnakeskused nagu Milano, Rooma ja Napoli on tihedamalt asustatud, meelitades inimesi oma majanduslike võimaluste ja kultuuriliste vaatamisväärsustega. Umbes 71% elanikkonnast on linnastunud, peegeldades Itaalia moderniseerimist ja üleminekut linnade poole elatusvahendite ja elustiili jaoks.

Suuremad linnapiirkonnad

Itaalia linnamaastikku iseloomustavad mitmed olulised linnad, millest igaüks aitab ainulaadselt kaasa riigi iseloomule. Rooma, pealinn, kus elab 4,257 miljonit inimest, on Itaalia ajaloo ja kultuuri süda. Milano (3,140 miljonit) on tunnustatud ülemaailmse moe- ja disainipealinnana. Napoli, Torino, Bergamo ja Palermo on teised suured linnapiirkonnad, mis rõhutavad Itaalia mitmekesist piirkondlikku identiteeti ja majandust.

Majandus ja tööstus

Itaalia majandus on mitmekesisuse vaatemäng, mis hõlmab turismi, tootmist ja põllumajandust. Selle SKP elaniku kohta oli 2017. aastal 38 200 dollarit, mis peegeldab kõrget elatustaset. Itaalia paistab silma inseneritoodete, tekstiilide, mootorsõidukite ja kemikaalide tootmisega, kusjuures märkimisväärne osa selle majandusest tuleneb ekspordist. Saksamaa, Prantsusmaa ja USA kuuluvad selle peamiste ekspordipartnerite hulka. Seevastu Itaalia impordib peamiselt inseneritooteid, kemikaale ja energiatooteid Saksamaalt, Prantsusmaalt, Hiinast ja teistest Euroopa riikidest.

Põllumajandus ja looduslik pearaha

Põllumajandus on jätkuvalt Itaalia majanduse oluline osa. Viljakad maad annavad puuvilju, köögivilju, viinamarju, oliive ja teravilja, aidates kaasa nii sisetarbimisele kui ka rahvusvahelisele kaubandusele. Itaalia kulinaarne traditsioon, mis on tuntud kogu maailmas, on juurdunud selles rikkalikus põllumajanduspärandis, tootes tuntud veine, oliiviõli ja piimatooteid.

Kultuur ja pärand

Lisaks majanduslikule ja geograafilisele tähtsusele mõjutab Itaalia ülemaailmset mainet sügavalt selle rikkalik kultuuripärand. Alates Rooma iidsetest varemetest kuni Firenze renessansskunstini pakub Itaalia võrratut teekonda läbi ajaloo. Itaalia keelt, ametlikku keelt, räägib elanikkond, rikastades kultuurikogemust oma ilu ja keerukusega.

Järeldus

Itaalia oma mitmekesiste maastike, rikka ajaloo ja dünaamilise majandusega annab tunnistust oma rahva vastupidavusest ja loovusest. Alates Alpide lumistest tippudest kuni Vahemere päikesepaisteliste kallasteni pakub Itaalia ainulaadset segu looduslikust ilust, kultuurilisest sügavusest ja uuenduslikust vaimust. Kuna Itaalia areneb jätkuvalt, jääb see armastatud sihtkohaks ja mõjukaks osalejaks ülemaailmsel areenil.

Riigi andmed

Riigikood IT
Piirkond Europe
Pind 301340 ruutkilomeetrit
Maapind 294140 ruutkilomeetrit
Veepind 7200 ruutkilomeetrit
Põllumajanduspind 47.10%
Metsapind 31.40%
Madalaim kõrguspunkt Mediterranean Sea 0 m
Kõrgeim punkt Mont Blanc (Monte Bianco) de Courmayeur (a secondary peak of Mont Blanc) 4,748 m
SKT elaniku kohta $38,200 (2017 est.)