Jamaica avastamine: pärl Kariibi mere piirkonnas

Sissejuhatus

Jamaica on lummav riik, mis asub Kariibi mere südames, Kuubast veidi lõuna pool. See saareriik pole tuntud mitte ainult elava kultuuri ja muusika poolest, vaid ka hingematvate maastike poolest, mis ulatuvad lopsakatest mägedest rahulike randadeni. 10 991 ruutkilomeetri suurune Jamaica on loodusliku ilu, rikkaliku ajaloo ja mitmekesiste ökosüsteemide maa.

Geograafiline majesteet

Jamaica maastikku iseloomustavad maastikus domineerivad majesteetlikud mäed koos kitsaste, vahelduvate rannikutasandikega, mis pakuvad Kariibi mere kõige maalilisemaid randu. Saare kõrgeim punkt, Blue Mountain Peak, ulatub 2,256 meetri kõrgusele, pakkudes suurepäraseid panoraamvaateid. Vaatamata mägisele maastikule on Jamaical troopiline kliima, mis on üldiselt kuum ja niiske ning mille sisepiirkondades on mõõdukam keskkond.

Rannik ja kliima

1,022 km pikkuse rannajoonega Jamaica kaldaid kaunistavad kristallselge vesi ja peened liivarannad, mistõttu on see paradiisi põgenemist otsivate turistide lemmiksihtkoht. Troopiline kliima lisab saare võlu, pakkudes aastaringset soojust, kuigi seda karastavad sisemaa kõrgused.

Loodusvarad ja maakasutus

Jamaical on palju loodusvarasid, sealhulgas boksiit, alumiiniumoksiid, kips ja lubjakivi, mis on mänginud olulist rolli riigi majanduses. Põllumajandus on endiselt ka oluline sektor, kuna saarel on 41,40% põllumajandusmaad, kus kasvatatakse suhkruroogu, banaane, kohvi ja mitmesuguseid muid põllukultuure. Lisaks on umbes 31,10% Jamaica maast metsaga kaetud, mis rõhutab selle pühendumust bioloogilise mitmekesisuse säilitamisele.

Põllumajandus ja tööstus

Jamaica majandus saab kasu mitmekesisest põllumajandussektorist, mis toodab kõike alates suhkruroost ja banaanidest kuni kohvi ja köögiviljadeni. Lisaks põllumajandusele aitavad riigi SKPsse märkimisväärselt kaasa sellised tööstusharud nagu kaevandamine, tootmine, ehitus ja turism. Telekommunikatsioon ja finantsteenused on samuti arenevad sektorid, mis lisavad Jamaica majandusmaastikku.

Rahvastik ja linnastumine

2020. aasta juuli seisuga oli Jamaica hinnanguline elanikkond umbes 2,808,570 2,808,570, kusjuures suurt tihedust täheldati linnapiirkondades, eriti Kingstoni, Montego Bay ja Port Esquiveli ümbruses. Linnaelanikkond moodustab 56, 30% koguarvust, mis näitab olulist nihet linnastumise suunas. Pealinn Kingston ei ole mitte ainult saare poliitiline ja kultuuriline süda, vaid seal asuvad ka suuremad linnapiirkonnad, kus elab 591 000 inimest.

Kultuur ja keeled

Jamaica ametlik keel on inglise keel, mis peegeldab selle ajaloolisi sidemeid endise Briti kolooniana. Kuid saarel elab ka rikkalik kultuuride ja rahvuste gobelään, mis aitab kaasa elavale kogukonnaelule, mis väljendub muusika, kunsti ja köögi kaudu.

Majanduslik ülevaade

Jamaica majandus on mitmekesine, peamised sektorid, sealhulgas põllumajandus, kaevandamine, tootmine ja turism. Saar on juhtiv alumiiniumoksiidi ja boksiidi tootja, panustades märkimisväärselt oma eksporditoodetesse. Muud olulised ekspordiartiklid hõlmavad suhkrut, kohvi ja jamssi. Ameerika Ühendriigid, Holland ja Kanada kuuluvad Jamaica peamiste ekspordipartnerite hulka, samas kui import koosneb peamiselt tarbekaupadest, masinatest, kütusest ja ehitusmaterjalidest Ameerika Ühendriikidest, Colombiast ja Hiinast.

Infrastruktuur ja areng

Alates 2016. aastast on elektrifitseerimise määr 98,2%, Jamaica on teinud märkimisväärseid edusamme, et tagada oma elanikkonnale juurdepääs elektrile. See areng annab tunnistust riigi pühendumusest elatustaseme parandamisele ja majanduskasvu toetamisele. Lisaks oli SKP elaniku kohta 2017. aastal 9,200 dollarit, mis näitab jätkuvaid majandusarengu jõupingutusi.

Järeldus

Jamaica on palju enamat kui lihtsalt turismisihtkoht; see on riik, mis on rikas loodusliku ilu, kultuuripärandi ja majandusliku potentsiaali poolest. Alates karmidest mägedest ja viljakatest tasandikest kuni õitsvate linnakeskuste ja tugeva majanduseni pakub Jamaica ainulaadset segu väljakutsetest ja võimalustest. Kuna see saareriik jätkab oma teed säästva arengu suunas, jäävad tema vaim, kultuur ja loodusimed selle kestva atraktiivsuse peamisteks tõukejõudeks.

Riigi andmed

Riigikood JM
Piirkond Central America
Pind 10991 ruutkilomeetrit
Maapind 10831 ruutkilomeetrit
Veepind 160 ruutkilomeetrit
Põllumajanduspind 41.40%
Metsapind 31.10%
Madalaim kõrguspunkt Caribbean Sea 0 m
Kõrgeim punkt Blue Mountain Peak 2,256 m
SKT elaniku kohta $9,200 (2017 est.)