Ülevaade Jordaaniast: Lähis-Ida juveel

Sissejuhatus

Aasia, Aafrika ja Euroopa ristteel asuv Jordaania kerkib esile hüpnotiseeriva ilu ja kontrastide maana. Alates lummavatest kuivadest kõrbemaastikest kuni viljakate orgudeni uhkeldab see Lähis-Ida rahvas rikkaliku gobelääniga looduslikest vaadetest, ajaloost ja kultuurist. Piirnedes Iraagi, Iisraeli, Saudi Araabia, Süüria ja Läänekaldaga, on Jordaania strateegiline asukoht mänginud keskset rolli selle ajaloos ja arengus.

Geograafia ja kliima

89 342 ruutkilomeetri suuruse pindalaga Jordaaniat iseloomustab mitmekesine maastik ja kliima. Suurem osa riigist on kaetud kuiva kõrbeplatooga, kuid läänepiirkond on teravas kontrastis Jordani jõe oru, Surnumere – maakera madalaima punktiga -431 meetrit – ja verdtarretavate mägismaadega. See põhjast lõunasse kulgev geoloogiline ime ei ole mitte ainult oluline topograafiline omadus, vaid ka oluline veeallikas selles enamasti kõrberiigis.

Kliima varieerub märkimisväärselt; kuigi see jääb enamasti kuivaks ja kõrbetaoliseks, on läänes novembrist aprillini vihmaperiood, mis annab põllumajandussektorile lühikese hingamise ja tõuke.

Loodusvarad ja põllumajandus

Jordaania majandus saab kasu loodusvaradest, mille hulka kuuluvad fosfaadid, kaaliumkloriid ja põlevkiviõli. Vaatamata keerulistele kliimatingimustele kasutatakse umbes 11,4% maast põllumajanduseks, keskendudes tsitrusviljadele, tomatitele, kurkidele ja oliividele ning kariloomadele, nagu lambad ja kodulinnud. Ligikaudu 964 ruutkilomeetri niisutatava maa kasutamine alates 2012. aastast näitab uuenduslikke jõupingutusi põllumajanduse tootlikkuse optimeerimiseks.

Rahvastik ja linnastumine

2020. aasta juuli seisuga oli Jordaania rahvaarv hinnanguliselt 10 820 644, kusjuures valdav enamus (91.4%) elas linnapiirkondades. Ainuüksi pealinnas ja suurimas linnas Ammanis elab üle 2,1 miljoni inimese. Rahvastiku jaotus on läänes, eriti Ammani ümbruses, soodsamate elutingimuste ja majanduslike võimaluste tõttu märkimisväärselt tihe.

Majandus

Jordaania majandus on mitmekesine, peamised sektorid, sealhulgas turism, infotehnoloogia ja tootmine. Riik on tuntud oma ajalooliste ja kultuuriliste paikade poolest, meelitades igal aastal miljoneid turiste. Lisaks turismile on märkimisväärset kasvu näidanud IT-sektor, mis asetab Jordaania piirkonna tehnoloogiakeskuseks.

Tööstussektorit toetab fosfaatide ja kaaliumkloriidi kaevandamine, mis on Jordaania kaks kõige väärtuslikumat ekspordiartiklit. Põllumajandus panustab majandusse selliste toodetega nagu tomatid ja oliivid, samas kui teenindussektor, eriti finantsteenused, mängib olulist rolli majanduslikus stabiilsuses ja kasvus.

Kaubandus ja investeeringud

Kaubandussuhted on Jordaania jaoks väga olulised ning selle peamisteks ekspordipartneriteks on Ameerika Ühendriigid, Saudi Araabia ja India. Peamised eksporditavad kaubad hõlmavad tekstiili, väetisi ja ravimeid. Seevastu Jordaania import hõlmab peamiselt toornaftat, masinaid ja teravilja, kusjuures peamised impordiallikad on Hiina ja Saudi Araabia. Selline kaubandusdünaamika rõhutab Jordaania integreerumist maailmamajandusse ja strateegilistesse majandusliitudesse.

Kultuur ja pärand

Jordaanialased on tuntud oma külalislahkuse ja rikkaliku kultuuripärandi poolest. Araabia keel on ametlik keel ja riik on harmooniliselt eksisteerivate traditsioonide ja religioonide mosaiik. Ajaloolised paigad nagu Petra, punasest liivakivist nikerdatud iidne linn ja Jerashi Rooma varemed peegeldavad Jordaania aastatuhandete vanust ajalugu ja meelitavad ligi kultuurihuvilisi kogu maailmast.

Järeldus

Jordaania oma ainulaadse seguga maastikest, ajaloost ja kaasaegsest arengust jätkab oma niši nikerdamist maailmaareenil. Vaatamata oma piiratud looduslikele mageveevarudele ja kuivadele tingimustele õitseb riik innovatsiooni ja kohanemise kaudu. Kui Jordaania vaatab tulevikku, loob selle strateegiline asukoht koos investeeringutega tehnoloogiasse ja turismi aluse jätkuvale kasvule ja jõukusele Lähis-Ida südames.

Riigi andmed

Riigikood JO
Piirkond Middle East
Pind 89342 ruutkilomeetrit
Maapind 88802 ruutkilomeetrit
Veepind 540 ruutkilomeetrit
Põllumajanduspind 11.40%
Metsapind 1.10%
Madalaim kõrguspunkt Dead Sea -431 m
Kõrgeim punkt Jabal Umm ad Dami 1,854 m
SKT elaniku kohta $9,200 (2017 est.)