Vibrance’i süda: Bangladesh

Asub Lõuna-Aasias, piirneb majesteetliku Bengali lahega, Birma lopsakate maastike ja India tohutute avaruste vahel asub Bangladesh. Riik, kus minevik ja olevik ühinevad, et rääkida lugu vastupidavusest, mitmekesisusest ja võrratust looduse ilust. Pindalaga 148 460 ruutkilomeetrit on Bangladesh tunnistus looduse kunstilisusest ja inimlikust visadusest.

Geograafia ja kliima

Bangladeshi geograafia on sama mitmekesine kui selle kultuur. Maapiiridega, mis ulatuvad 4,413 km, sealhulgas Birma 271 km ja India 4,142 km, on riik roheluse ja vee gobelään. Selle 580 km pikkune rannajoon avaneb Bengali lahele, pakkudes hingematvaid vaateid ja väravat veekeskkonnale. Maastik on valdavalt alluviaalne tasandik, viisakalt Gangese delta, muutes selle viljakaks, kuid ka üleujutustele altid. Kagupiirkonnad pakuvad vaheldust mägiste maastikega maastikule, pakkudes elupaika lugematule hulgale taimestikule ja loomastikule.

Bangladeshi kliima lisab selle ökoloogilisele struktuurile veel ühe keerukuse kihi. Seda iseloomustab troopiline mussoonkliima, see hõlmab pehmet talve (oktoobrist märtsini), kuuma, niisket suve (märtsist juunini) ja sooja, vihmast mussoonihooaega (juunist oktoobrini), mis noorendab maad, kuid esitab ka märkimisväärseid väljakutseid.

Loodusvarad ja maakasutus

Bangladeshi maa rikkus ilmneb selle loodusvarades – maagaas, põllumaa, puit ja kivisüsi. Ligikaudu 70,10% riigi maastikust on pühendatud põllumajanduslikule kasutamisele, 11,10% on kaetud metsadega. Vaatamata oma väikesele geograafilisele jalajäljele uhkeldab Bangladesh vapustava niisutuskattega 53 000 ruutkilomeetrit, hõlbustades ulatuslikku põllumajandustootmist, mis moodustab selle majanduse selgroo.

Rahvastik ja linnastumine

2020. aasta juuli seisuga on Bangladeshi elanikkond hinnanguliselt 162 650 853. Kui Bangla on ametlik keel, õitseb Bangladeshi identiteet oma inimeste soojuse, külalislahkuse ja rikkaliku kultuuripärandi kaudu. Linnastumine muudab kiiresti riigi demograafilist maastikku, umbes 38,20% elanikkonnast elab linnapiirkondades. Ainuüksi pulseerivas pealinnas Dhakas elab üle 21 miljoni hinge, mis teeb sellest mitte ainult poliitilise ja kultuurilise keskuse, vaid ka rahva südamelöögid.

Põllumajandus ja tööstus

Bangladeshi põllumajandussektor on tunnistus riigi leidlikkusest ja raskest tööst. Tootes laias valikus kaupu, nagu riis, džuut, tee, nisu, suhkruroog ja tubakas, toetab viljakas maa nii majandust kui ka elanikkonda. Tööstusrindel on Bangladesh nikerdanud niši maailmaturul, eriti oma rõivatööstusega, mis seisab kõrvuti džuudi-, puuvilla-, naha- ja tekstiilitööstusega, mis on riigi SKPsse olulised panustajad.

Lisaks hõlmab riigi ekspordiportfell kudumeid, põllumajandustooteid, külmutatud toiduaineid, džuudist kaupu ja nahka, kusjuures peamised ekspordipartnerid on Saksamaa, USA ja Ühendkuningriik. Imporditakse peamiselt Hiinast, Indiast ja Singapurist pärit puuvilla, masinaid, kemikaale ja toiduaineid.

Väljakutsed ja võimalused

Vaatamata oma majanduslikele edusammudele seisab Bangladesh silmitsi märkimisväärsete väljakutsetega. Elektrifitseerimine on endiselt kriitiline küsimus, kuna märkimisväärsel osal elanikkonnast puudub juurdepääs elektrile. Lisaks ohustab riigi madal kõrgus ja vastuvõtlikkus kliimamuutustele jätkuvalt riigi arengut ja jätkusuutlikkust.

Sellegipoolest on Bangladeshil jätkuvalt märkimisväärne vastupidavus ja kohanemisvõime. Selle strateegiline asukoht sillana Lõuna- ja Kagu-Aasia vahel koos noore dünaamilise tööjõuga pakub lähiaastatel märkimisväärseid kasvu- ja arenguvõimalusi.

Järeldus

Bangladesh oma rikkaliku ajaloo, elava kultuuri ja alistamatu vaimuga seisab visaduse majakana ebaõnne ees. Arengu ja moderniseerimise keerukuses navigeerides jääb see rahvaks, kes on juurdunud oma rahva tugevuses ja maa viljakuses. Bangladeshi tulevik särab helgelt, lubades teekonda, mis on täis kasvu, innovatsiooni ja üha süvenevat kogukonnatunnet.

Riigi andmed

Riigikood BG
Piirkond South Asia
Pind 148460 ruutkilomeetrit
Maapind 130170 ruutkilomeetrit
Veepind 18290 ruutkilomeetrit
Põllumajanduspind 70.10%
Metsapind 11.10%
Madalaim kõrguspunkt Indian Ocean 0 m
Kõrgeim punkt Keokradong 1,230 m
SKT elaniku kohta $4,200 (2017 est.)