Põhjalik ülevaade Botswanast

Geograafia ja kliima

Lõuna-Aafrikas Lõuna-Aafrikast põhja pool asuv sisemaariik Botswana pindala on 581 730 ruutkilomeetrit. Riigi geograafiat iseloomustab segu 566 730 ruutkilomeetrist maast ja 15 000 ruutkilomeetrist veest. Naaberriikide hulka kuuluvad Namiibia 1,544 km piiriga, Lõuna-Aafrika Vabariik 1,969 km, minimaalne piir Sambiaga 0,15 km ja Zimbabwe, mis ulatub 834 km. Vaatamata oma märkimisväärsele suurusele ei ole Botswanal rannajoont. Kliima on semiaridne, kogedes sooje talvesid ja kuumi suvesid, mis mõjutab suuresti tasast kuni õrnalt veerevat laudmaad. Edelapiirkonnas domineerib Kalahari kõrb. Huvitav on see, et kõrgus varieerub Limpopo ja Shashe jõe ristmikust 513 m kõrgusel, mis on madalaim punkt, kuni Tsodilo mägedeni 1,489 m kõrgusel, mis on kõrgeim punkt.

Loodusvarad ja keskkond

Botswana loodusvarade rikkus on märkimisväärne, nimekirja juhivad teemandid, millele järgnevad vask, nikkel, sool, sooda, kaaliumkloriid, kivisüsi, rauamaak ja hõbe. Need ressursid mängivad riigi majanduses üliolulist rolli. Ligikaudu 45,80% maast on pühendatud põllumajandusele, samas kui metsad katavad umbes 19,80%. 2012. aasta seisuga oli niisutatav maa hinnanguliselt umbes 20 ruutkilomeetrit. Kuid rahvastiku jaotus on märkimisväärselt ebaühtlane, koondunud peamiselt idas Gaborone ja Francistowni pealinna ümber, jättes Kalahari suured avarused vähem asustatud.

Inimesed ja ühiskond

2020. aasta juuli seisuga oli Botswana populatsioon hinnanguliselt 2 317 233 inimest. Botswana inimesed on tuntud kui Motswana (ainsus) või Batswana (mitmus), kusjuures ametlik keel on inglise keel. Linnastumine on tõusuteel, hinnanguliselt elab 2020. aastal linnapiirkondades hinnanguliselt 70,90% elanikkonnast. Pealinn Gaborone on kõige suurema rahvaarvuga linnapiirkond, kus 2018. aastal elas umbes 269 000 inimest.

Majandus ja infrastruktuur

Põllumajandus ja tööstus

Botswana majanduse selgroog hõlmab põllumajandust, keskendudes kariloomadele ja põllukultuuridele, nagu sorgo, mais, hirss, oad, päevalilled ja maapähklid. Tööstused keerlevad riigi rikkalike loodusvarade ümber, sealhulgas teemantide kaevandamine, vask, nikkel, sool, sooda ja veiseliha töötlemine. Tekstiilitootmine panustab ka majandusse.

Kaubandus ja investeeringud

Botswana ekspordipartnerid on mitmekesised: Belgia 20,3%, India 12,6%, AÜE 12,4%, Lõuna-Aafrika Vabariik 11,9%, Singapur 8,7%, Iisrael 7%, Hongkong 4,1% ja Namiibia samuti 4,1% alates 2017. aastast. Peamised eksporditooted hõlmavad teemante, vaske, niklit, soodat, veiseliha ja tekstiili. Impordirindel on peamised partnerid Lõuna-Aafrika Vabariik 66,1%, Kanada 8,3% ja Iisrael 5,3%, keskendudes muu hulgas toiduainetele, masinatele, elektrikaupadele ja kütusele.

Energeetika ja areng

Elektrifitseerimine on olnud oluline fookus, 2016. aasta seisuga oli elektrile juurdepääs 60,7% kogu elanikkonnast. Majandusareng kajastub SKP-s elaniku kohta, mis oli 2017. aastal hinnanguliselt 17 000 dollarit. Sellised arvud näitavad Botswana jätkuvaid jõupingutusi kasvu ja moderniseerimise suunas, hoolimata geograafilistest ja klimaatilistest väljakutsetest, millega ta silmitsi seisab.

Järeldus

Botswana on Lõuna-Aafrika edusammude ja stabiilsuse majakas, mida toetavad rikkalikud loodusvarad ja kasvav majandus. Selle maastikud ulatuvad kuivast Kalahari kõrbest viljakate põllumajandusmaadeni, toetades nii traditsioonilist eluviisi kui ka kaasaegset linnaelu. Kuna Botswana areneb edasi, on ta jätkuvalt teadlik oma keskkonnaalastest kohustustest ja oma kodanike heaolust, positsioneerides end olulise osalejana piirkonna tulevikus.

Riigi andmed

Riigikood BC
Piirkond Africa
Pind 581730 ruutkilomeetrit
Maapind 566730 ruutkilomeetrit
Veepind 15000 ruutkilomeetrit
Põllumajanduspind 45.80%
Metsapind 19.80%
Madalaim kõrguspunkt junction of the Limpopo and Shashe Rivers 513 m
Kõrgeim punkt Tsodilo Hills 1,489 m
SKT elaniku kohta $17,000 (2017 est.)