Côte d’Ivoire’i avastamine: juveel Lääne-Aafrikas

Geograafia ja kliima

Lääne-Aafrikas asuv ja Põhja-Atlandi ookeaniga Ghana ja Libeeria vahel piirnev Cote d’Ivoire’i pindala on 322 463 ruutkilomeetrit. Sellel mitmekesisel riigil on 318 003 ruutkilomeetrit maad ja 4 460 ruutkilomeetrit vett, maismaapiirid ulatuvad 3,458 km läbi Burkina Faso, Ghana, Guinea, Libeeria ja Mali. Selle 515 km pikkune rannajoon piki Atlandi ookeani põhjaosa näitab troopilist kliimat ranniku ääres ja üleminekut semiariidsetele tingimustele kaugel põhjas. Elevandiluurannikul on kolm erinevat aastaaega: soe ja kuiv hooaeg novembrist märtsini, millele järgneb kuum ja kuiv periood märtsist maini ning kuum ja märg hooaeg juunist oktoobrini. Maastikku iseloomustavad enamasti tasased kuni lainelised tasandikud, kus mäed on loodes suurejoonelised. Loodusimede hulgas on Monts Nimba, mille tipp on 1,752 m ja mis tähistab rahva kõrgeimat kõrguspunkti.

Loodusvarad ja maakasutus

Elevandiluurannikul on arvukalt loodusvarasid, sealhulgas nafta, maagaas, teemandid, mangaan, rauamaak, koobalt, boksiit, vask, kuld, nikkel, tantaal, ränidioksiidliiv ja savi. Tähelepanuväärne on see, et rahvas on uhke ka oma põllumajandusliku pearaha, eriti kakaoubade, kohvi ja palmiõli ning paljutõotavate hüdroenergia võimaluste üle. Põllumajandussektor õitseb 64,80% riigi maast, samas kui metsad katavad 32,70%, peegeldades märkimisväärset põllumajandusele ja metsandusele pühendatud ala. Lisaks on riik teinud jõupingutusi niisutamiseks, 2012. aasta seisuga on hinnanguliselt 730 ruutkilomeetrit niisutatavat maad, toetades oma põllumajandustegevust.

Rahvastik ja linnastumine

2020. aasta juuli hinnangu seisuga oli Côte d’Ivoire’i rahvaarv 27 481 086 inimest. Enamik neist on koondunud metsaga kaetud lõunasse, eriti rannikulinnadesse ja nende ümbrusesse, kus majanduslikud võimalused ja infrastruktuur on rohkem arenenud. Põhja-savanni piirkonnad on endiselt vähem asustatud, kuigi teatud transpordikoridoride äärsetes piirkondades on suurema tihedusega asulad. Linnaelanikkond moodustab 51.70% koguarvust, mis annab märku olulisest nihkest linnastumise suunas, eriti suuremates linnapiirkondades, nagu poliitiline pealinn Yamoussoukro ja riigi majanduslik süda ja valitsuse asukoht Abidjan.

Keel ja rahvuslik identiteet

Côte d’Ivoire’i ametlik keel on prantsuse keel, mis peegeldab selle ajaloolisi sidemeid endise Prantsuse kolooniana. Côte d’Ivoire’il on rikkalik kultuuripärand ja rahvuslik identiteet, mida vormivad kogu riigis eksisteerivad mitmekesised etnilised kompositsioonid ja keeled.

Majandus ja tööstus

Elevandiluuranniku majandus on mitmekesine, hõlmates mitmeid olulisi tööstusharusid, nagu toiduained, joogid, puittooted, nafta rafineerimine, kulla kaevandamine, veoautode ja busside kokkupanek, tekstiil, väetised, ehitusmaterjalid ja elektritootmine. Põllumajandus on endiselt majanduse nurgakivi, mille esmatoodeteks on kohv, kakaooad, banaanid, palmituumad, mais, riis, maniokk, maguskartul, suhkur, puuvill ja kautšuk. Rahvas on juhtiv kakaoeksportija, mis annab tunnistust tema rollist šokolaaditööstuse ülemaailmse tegijana.

Riik tegeleb kaubandusega paljude partneritega, eksportides kakaod, kohvi, puitu, naftat, puuvilla, banaane, ananassi, palmiõli ja kala peamiselt Hollandisse, USAsse, Prantsusmaale, Belgiasse, Saksamaale, Burkina Fasosse, Indiasse ja Malisse. Impordipartnerite hulka kuuluvad Nigeeria, Prantsusmaa, Hiina ja USA, kellelt Cote d’Ivoire hangib kütust, kapitalivarustust ja toiduaineid. Vaatamata väljakutsetele on elektrifitseerimise määr paranenud – 2017. aasta seisuga on elektrita veel 10 miljonit inimest. SKP elaniku kohta oli 2017. aastal hinnanguliselt 3,900 dollarit, mis näitab jätkuvaid jõupingutusi majandusarengu ja -kasvu suunas.

Järeldus

Cote d’Ivoire esitab uurimuse kontrastidest ja võimalustest, alates mitmekesisest geograafiast ja kliimast kuni traditsioonilise põllumajanduse ja tärkavate tööstusharude seguni. Kuna riik jätkab oma arenguteed, on tal paljutõotav tulevik, mida kujundavad rikkalikud loodusvarad, strateegiline geograafiline asukoht ja inimeste dünaamiline vaim. Neile, kes soovivad mõista Lääne-Aafrika keerukust ja potentsiaali, pakub Cote d’Ivoire intrigeerivat ja kaasahaaravat narratiivi.

Riigi andmed

Riigikood IV
Piirkond Africa
Pind 322463 ruutkilomeetrit
Maapind 318003 ruutkilomeetrit
Veepind 4460 ruutkilomeetrit
Põllumajanduspind 64.80%
Metsapind 32.70%
Madalaim kõrguspunkt Gulf of Guinea 0 m
Kõrgeim punkt Monts Nimba 1,752 m
SKT elaniku kohta $3,900 (2017 est.)