Tšehhit avastamas: Kesk-Euroopa süda

Geograafia ja asukoht

Kesk-Euroopa südames asuv Tšehhi, tuntud ka kui Tšehhi Vabariik, jagab oma piire Saksamaaga läänes, Poolaga põhjas, Slovakkiaga idas ja Austriaga lõunas. Merepiirita riik, mille kogupindala on 78 867 ruutkilomeetrit, pakub mitmekesist maastikku, mis ulatub Böömimaa veerevatest tasandikest ja küngastest Moraavia künklike maastikeni. Vaatamata rannajoone puudumisele kompenseerib Tšehhi maalilisi maastikke, sealhulgas Snezka mäe kõrgeimat kõrguspunkti, mille tipp on 1,602 meetrit.

Kliima ja loodusvarad

Tšehhi kliimat iseloomustab mõõdukas olemus – ilmamustrid määravad jahedad suved ning külmad, pilvised ja niisked talved. See kliima toetab rikkalikku hulka loodusvarasid, sealhulgas kivisütt, pehmet kivisütt, kaoliini, savi, grafiiti, puitu ja põllumaad. Ligikaudu 54,80% riigi maast on pühendatud põllumajandusele, samas kui metsad katavad umbes 34,40%, rõhutades Tšehhi pühendumust oma loodusliku rikkuse säilitamisele.

Rahvastik ja linnastumine

2020. aasta juuli seisuga on Tšehhis umbes 10 702 498 inimest, kusjuures kogu riigis on üsna ühtlane jaotus. Suuremad linnakeskused on aga rohkem levinud põhja- ja idapiirkondades. Linnaelanikkond moodustab umbes 74,10% koguarvust, mis näitab märkimisväärset tšehhide kontsentratsiooni, kes elavad linnades, eriti pealinnas Prahas, kus ainuüksi elab umbes 1,306 miljonit inimest.

Rahvuslik identiteet ja keel

Tšehhi kodanikud, keda tuntakse tšehhidena, jagavad tugevat rahvusliku identiteedi tunnet, mis on juurdunud sajanditepikkuses ajaloos ja kultuuris. Ametlik keel on tšehhi keel, mis on riigi pärandi nurgakivi ning igapäevaelu ja valitsemise oluline osa.

Majandus ja tööstus

Tšehhi majandus on mitmekesine ja kõrgelt industrialiseeritud, märkimisväärse panuse annavad mootorsõidukid, metallurgia, masinad ja seadmed, klaas ja relvastus. Põllumajandusel on majanduses ka kriitiline roll, tootes nisu, kartuleid, suhkrupeeti, humalat, puuvilju; ja kariloomad, nagu sead ja kodulinnud. Hinnanguliselt oli SKP elaniku kohta 2017. aastal 35 500 dollarit, Tšehhi näitab piirkonnas häid majandustulemusi.

Kaubandus ja elekter

Rahvusvaheline kaubandus on Tšehhi jaoks eluliselt tähtis, sest Saksamaa on selle suurim ekspordi- ja impordipartner. Masinad ja transpordivahendid, toorained, kütus ja kemikaalid kuuluvad kaubanduses käideldavate esmatarbekaupade hulka. Lisaks on riik saavutanud täieliku elektrifitseerimise, kusjuures alates 2016. aastast on 100% elanikkonnast juurdepääs elektrile, mis rõhutab Tšehhi kaasaegset infrastruktuuri ja kõrget elatustaset.

Kultuur ja ühiskond

Tšehhit ei määratle ainult tema majandusnäitajad või geograafilised koordinaadid; selle tõeline olemus seisneb elavas kultuuris ja ühiskondlikes väärtustes. Alates ajaloolistest lossidest, mis tähistavad maastikku, kuni Praha kaasaegse hõnguni, võtab Tšehhi oma mineviku omaks ja vaatab tulevikku. Riigi festivalid, kulinaarsed naudingud ja inimeste soe külalislahkus pakuvad ainulaadset kogemust, mis ühendab traditsioonid kaasaegse Euroopa eluga.

Järeldus

Tšehhi on märkimisväärse mitmekesisuse ja vastupidavusega riik. Tšehhi keskne asukoht Euroopas koos rikkaliku kultuuripärandi ja dünaamilise majandusega asetab Tšehhi mandrilaval võtmerolli. Ükskõik, kas kedagi tõmbab uurima selle looduslik ilu, süvenema selle ajaloolistesse sügavustesse või suhtlema oma kaasaegse, elava ühiskonnaga, pakub Tšehhi palju kogemusi, mis rahuldavad kõiki huve. Kuna Tšehhi areneb ja kohaneb jätkuvalt, jääb ta vankumatuks oma identiteedi tähistamisel, oma ressursside hooldamisel ja maailma tervitamisel, et avastada selle lummava Kesk-Euroopa rahva paljusid tahke.

Riigi andmed

Riigikood EZ
Piirkond Europe
Pind 78867 ruutkilomeetrit
Maapind 77247 ruutkilomeetrit
Veepind 1620 ruutkilomeetrit
Põllumajanduspind 54.80%
Metsapind 34.40%
Madalaim kõrguspunkt Labe (Elbe) River 115 m
Kõrgeim punkt Snezka 1,602 m
SKT elaniku kohta $35,500 (2017 est.)