Saksamaa avastamine: Kesk-Euroopa jõujaam

Geograafiline olemus

Kesk-Euroopa südames asuv Saksamaa on riik, millel on strateegiline asukoht Läänemere ja Põhjamerega piirneval alal, mis asub Hollandi ja Poola vahel ning Taanist lõunas. Laialivalguva pindalaga 357 022 ruutkilomeetrit koosneb see peamiselt maast (348 672 ruutkilomeetrit) ja veekogudest 8 350 ruutkilomeetrit. Riik jagab oma maismaapiire, kokku 3,714 km, üheksa riigiga, sealhulgas Austria, Belgia, Tšehhi Vabariik, Taani, Prantsusmaa, Luksemburg, Holland, Poola ja Šveits. Saksamaal on ka ulatuslik rannajoon, mille pikkus on 2,389 km, mis suurendab selle merealast koostoimet.

Kliima ja topograafia

Saksamaa kliima on valdavalt parasvöötme ja mereline, mida iseloomustavad jahedad, pilvised, märjad talved ja suved, kus aeg-ajalt on tunda sooja mägede (foehn) tuult. Riigi maastik on põhjas madalike gobelään, keskel kõrgustik ja lõunas majesteetlikud Baieri Alpid. Nimelt ulatub kõrgus Neuendorf bei Wilsterist -3,5 m kaugusele, mis tähistab madalaimat punkti, kuni Zugspitze tipuni, mis tõuseb 2,963 m kõrgusel, mis on kõrgeim kõrguspunkt.

Loodusrikkus ja põllumajandusmaad

Rahvas on varustatud rikkalike loodusvaradega, sealhulgas kivisüsi, pruunsüsi, maagaas, rauamaak, vask, nikkel, uraan, kaaliumkloriid, sool, ehitusmaterjalid ning viljakas puit ja põllumaa. Põllumajandus on oluline sektor, kus 48,00% maast on pühendatud põllumajanduslikule tegevusele, samas kui metsad katavad 31,80% riigist. 2012. aasta seisuga oli niisutatav maa kokku ligikaudu 6 500 ruutkilomeetrit, toetades erinevaid põllukultuure ja tooteid.

Rahvastiku dünaamika

Hinnanguliselt üle 80 miljoni elanikuga 2020. aasta juuli seisuga on Saksamaa kõige suurema rahvaarvuga riik Euroopas. Rahvastiku jaotus on kogu riigis üsna ühtlane, Nordrhein-Westfaleni lääneosas asuvad linnakeskused meelitavad ligi tihedamaid populatsioone. Ligikaudu 77.50% elanikkonnast elab linnapiirkondades, sealhulgas suuremates linnades nagu Berliin, Hamburg, München ja Köln.

Kultuuriline ja majanduslik struktuur

Saksa keel on ametlik keel, mis peegeldab sakslastena uhkelt tuntud inimeste rahvust. Riiki tähistatakse panuse eest kunsti, muusikasse, kirjandusse ja filosoofilisse mõttesse läbi ajaloo.

Tööstus ja põllumajandus

Saksamaa majandusmaastikku iseloomustab staatus maailma ühe suurima ja tehnoloogiliselt arenenuma tootjana mitmes sektoris. Nende hulka kuuluvad raud, teras, kivisüsi, tsement, kemikaalid, masinad, sõidukid, tööpingid, elektroonika, autod, toit ja joogid, laevaehitus ja tekstiil. Põllumajandussektor õitseb kartulite, nisu, odra, suhkrupeedi, puuviljade, kapsaste tootmisel; Piimatoodete; ning veiste, sigade, kodulindude kasvatamine.

Kaubandussuhted ja majandus

Maailmamajanduse rindel on Saksamaal tugevad kaubandussuhted peamiste ekspordipartneritega, nagu USA, Prantsusmaa, Hiina, Holland, Ühendkuningriik, Itaalia, Austria, Poola ja Šveits. Selle peamised ekspordiartiklid on mootorsõidukid, masinad, kemikaalid, arvuti- ja elektroonikatooted, elektriseadmed, farmaatsiatooted, metallid, transpordivahendid, toiduained, tekstiil, kumm ja plasttooted. Impordipartnerite hulka kuuluvad Holland, Hiina, Prantsusmaa, Belgia, Itaalia, Poola, Tšehhi, USA, Austria ja Šveits, keskendudes masinatele, andmetöötlusseadmetele, sõidukitele, kemikaalidele, naftale ja gaasile, metallidele, elektriseadmetele, farmaatsiatoodetele, toiduainetele ja põllumajandustoodetele. Elektrifitseerimise määr on alates 2016. aastast 100%, mis toetab riigi terviklikku infrastruktuuri arendamist. 2017. aastal oli SKP elaniku kohta 50 800 dollarit, Saksamaa rõhutab oma majanduslikku võimsust ja elukvaliteeti.

Järeldus

Saksamaa oma Kesk-Euroopa asukoha, mitmekesise maastiku, tugeva majanduse ja rikkaliku kultuuripärandiga mängib maailmaareenil jätkuvalt keskset rolli. Alates dünaamilistest linnadest ja rahulikest maapiirkondadest kuni uuenduslike tööstusharude ja jätkusuutlike tavadeni pakub Saksamaa arengu ja jõukuse mudelit, mis on sügavalt juurdunud oma ajalukku, kuid vaatab alati tulevikku.

Riigi andmed

Riigikood GM
Piirkond Europe
Pind 357022 ruutkilomeetrit
Maapind 348672 ruutkilomeetrit
Veepind 8350 ruutkilomeetrit
Põllumajanduspind 48.00%
Metsapind 31.80%
Madalaim kõrguspunkt Neuendorf bei Wilster -3.5 m
Kõrgeim punkt Zugspitze 2,963 m
SKT elaniku kohta $50,800 (2017 est.)