Ghana avastamine: juveel Lääne-Aafrikas

Sissejuhatus

Ghana, mis asub Lääne-Aafrika südames, piirneb Côte d’Ivoire’i, Burkina Faso ja Togoga, on riik, mis on täis rikkalikku ajalugu, kultuuri ja loodusvarasid. Pindalaga 238 533 ruutkilomeetrit uhkeldab see mitmekesise maastikuga, mis ulatub madalatest tasandikest kuni tükeldatud platoodeni lõuna-keskosas. Ghana strateegiline asend Guinea lahe ääres, mida täiendab 539 km pikkune rannajoon, on aastate jooksul oluliselt mõjutanud selle kliimat, majandust ja arengut.

Geograafia ja kliima

Ghana maastik koosneb valdavalt madalatest tasandikest, mille lõuna-keskosas on tükeldatud platoo ala. Seal on troopiline kliima; kagurannikul soe ja suhteliselt kuiv, edelas kuum ja niiske ning põhjas kuum ja kuiv. See mitmekesine kliima toetab mitmesuguseid põllumajandustegevusi ja on olnud riigi majandusarengu võtmetegur. Ghana kõrgeim punkt on Afadjato mägi, mille tipp on 885 meetrit üle merepinna, samas kui selle madalaim punkt on Atlandi ookeanis.

Loodusvarade

Ghana on varustatud rikkalike loodusvaradega, mis on mänginud riigi majanduses keskset rolli. Nende hulgas on kõige olulisemad kuld, puit, boksiit ja mangaan. Rahvas on tuntud ka oma tööstuslike teemantide, kala, kummi, hüdroenergia ja nafta poolest. Need ressursid on aidanud kaasa mitmesugustele tööstusharudele, sealhulgas kaevandamisele, saematerjalile, alumiiniumi sulatamisele ja toiduainete töötlemisele.

Sotsiaalne ja majanduslik maastik

2020. aasta juuli seisuga oli Ghana hinnanguline elanikkond umbes 29.34 miljonit inimest. Rahvastiku jaotus on märkimisväärselt koondunud riigi lõunaossa, suurimad linnad on Kumasi, Accra (pealinn) ja Sekondi Takoradi. Linnastumine on tõusuteel, hinnanguliselt elab 2020. aasta seisuga linnapiirkondades hinnanguliselt 57,30% elanikkonnast. Põllumajandus on endiselt majanduse oluline osa, kusjuures märkimisväärne osa maast on ette nähtud kakao, manioki, maisi ja mitmete teiste toodete kasvatamiseks.

Tööstus ja kaubandus

Ghana tööstussektor hõlmab kergetööstust, tsemenditootmist ja laevaehitust, pannes riigi rikkalike loodusvarade tõttu suurt rõhku kaevandamisele ja saematerjalile. Riigi peamised ekspordipartnerid on India, Araabia Ühendemiraadid, Hiina, Šveits ja Vietnam, kusjuures nafta, kuld, kakao ja puit on juhtivad ekspordiartiklid. Seevastu tema impordipartnerite hulka kuuluvad Hiina, Ameerika Ühendriigid ja Ühendkuningriik, keskendudes kapitaliseadmetele, rafineeritud naftale ja toiduainetele. See elav kaubanduskeskkond rõhutab Ghana olulist rolli maailmaturul.

Infrastruktuur ja areng

Ghana areng toimub ühtlases tempos ning jõupingutused on suunatud Ghana kodanike elatustaseme parandamisele. Vaatamata edusammudele oli umbes 5 miljonit ghanalast 2017. aasta seisuga elektrita, mis rõhutab vajadust infrastruktuuri suurema arendamise järele. Elektrifitseerimispüüdlused on osa Ghana laiemast tegevuskavast, mille eesmärk on tagada jätkusuutlik majanduskasv ja parandada oma elanikkonna elukvaliteeti.

Kultuur ja pärand

Ghana on tuntud oma rikkaliku kultuuripärandi poolest, mis väljendub elavalt muusika, tantsu, kunsti ja festivalide kaudu. Ametlikud keeled, mida räägitakse, on Asante ja Ewe, kuigi inglise keel on lingua franca, hõlbustades suhtlemist ja äritehinguid nii riigis kui ka väljaspool seda. Ghanalased on tuntud oma külalislahkuse ja sügava kogukonnatunde poolest, muutes Ghana mitte ainult majandustegevuse keskuseks, vaid ka soojaks ja külalislahkeks sihtkohaks külastajatele kogu maailmast.

Järeldus

Ghana, mille strateegiline asukoht on Lääne-Aafrikas, on mandril edusammude majakaks. Selle loodusvarade, mitmekesise kliima ja elava kultuuri segu on asetanud selle Aafrika sotsiaal-majanduslikul maastikul võtmetegijaks. Vaatamata sellistele väljakutsetele nagu vajadus suurema elektrifitseerimise ja infrastruktuuri arendamise järele, püüdleb Ghana jätkuvalt jätkusuutliku majanduskasvu ja arengu poole, kindlustades oma koha silmapaistva riigina Aafrikas ja mujal.

Riigi andmed

Riigikood GH
Piirkond Africa
Pind 238533 ruutkilomeetrit
Maapind 227533 ruutkilomeetrit
Veepind 11000 ruutkilomeetrit
Põllumajanduspind 69.10%
Metsapind 21.20%
Madalaim kõrguspunkt Atlantic Ocean 0 m
Kõrgeim punkt Mount Afadjato 885 m
SKT elaniku kohta $4,700 (2017 est.)