Armeenia avastamine: mandrite ja kultuuride risttee

Armeenia, merepiirita riik Edela-Aasias, leiab end Euroopa ja Aasia ristteelt. Selle ainulaadne geograafiline asend, mis asub Türgi vahel läänes ja Aserbaidžaani idas, võimaldab Armeeniat pidada nii Euroopa kui ka Lähis-Ida osaks, sõltuvalt geopoliitilisest objektiivist, mille kaudu seda vaadatakse. See rahvas, mille pindala on 29 743 ruutkilomeetrit, millest 28 203 ruutkilomeetrit on maa ja 1 540 ruutkilomeetrit on vesi, jagab oma piire Aserbaidžaani, Gruusia, Iraani ja Türgiga, kokku 1 570 km maismaapiirides.

Geograafia ja kliima

Armeenia maastikul domineerib mägismaa kontinentaalne kliima, mida iseloomustavad kuumad suved ja külmad talved. Maastik koosneb enamasti Armeenia mägismaast, kus on erinevaid mägesid, vähe metsamaad ja kiiresti voolavaid jõgesid. Arase jõe orus leiduv viljakas pinnas täiendab riigi mägist maastikku, pakkudes suurepäraseid tingimusi põllumajanduseks. Armeenia kõrgus varieerub märkimisväärselt, madalaim punkt on Debedi jõgi (400 m) ja kõrgeim Aragats Lerrnagagat’ (4,090 m).

Loodusvarad ja maakasutus

Vaatamata oma suurusele on Armeenial loodusvarade hulgas väikesed kulla, vase, molübdeeni, tsingi ja boksiidi hoiused. Riigi põllumajandusmaa moodustab 59,70% riigi territooriumist, metsad aga 9,10%. 2012. aasta hinnangute kohaselt niisutati 2 740 ruutkilomeetrit maad, toetades erinevate põllukultuuride kasvatamist ja loomakasvatust.

Rahvastik ja linnastumine

2020. aasta juuli hinnangu kohaselt on Armeenia elanikkond kokku umbes 3 021 324 inimest, kusjuures märkimisväärne kontsentratsioon on riigi põhjaosas. Pealinn Jerevan on Armeenia süda, kus elab üle viie korra rohkem elanikke kui suuruselt teine linn Gyumri. Armeenia, mille linnaelanike määr on 2020. aastal 63,30%, on üha enam linnastunud, peegeldades ülemaailmset suundumust linnaelu poole.

Demograafia ja ühiskond

Armeenia rahvast tuntakse armeenlastena ja ametlik keel on armeenlane. Armeenia suurim linnapiirkond on selle pealinn Jerevan, kus 2020. aastal elas hinnanguliselt 1,086 miljonit inimest. Elanikkonna jaotus näitab, et eelistatakse linnaelu, eriti Jerevanis ja selle ümbruses.

Majandus ja tööstus

Armeenia majandus on mitmekesine, hõlmates muu hulgas selliseid sektoreid nagu brändi tootmine, kaevandamine, teemantide töötlemine ja toiduainete töötlemine. Põllumajandussektor on jätkuvalt elujõuline, tootes puu- ja köögivilju ning kariloomi. Armeenia ekspordipartnerite hulka kuuluvad Venemaa, Bulgaaria, Šveits ja Saksamaa, peamised ekspordiartiklid on vask, malm, värvilised metallid ja toiduained. Rahvas impordib peamiselt Venemaalt, Hiinast ja Türgist, keskendudes maagaasile, naftale, tubakatoodetele ja toiduainetele.

Kaubandus ja infrastruktuur

Infrastruktuuri osas on Armeenial alates 2016. aastast 100% elektrifitseerimise määr, mis peegeldab märkimisväärseid edusamme elektrile juurdepääsu tagamisel kõigile oma elanikele. SKP elaniku kohta oli 2017. aastal 9,500 dollarit, mis näitab riigi majanduslikke väljakutseid ja kasvupotentsiaali.

Kultuur ja pärand

Armeenia rikkalik kultuuripärand annab tunnistust selle ajaloolisest tähtsusest ja geograafilisest asukohast. Erinevate tsivilisatsioonide ristumiskohas paiknev Armeenia on välja töötanud ainulaadse identiteedi, mis ühendab Euroopa ja Lähis-Ida mõjud. See koos maaliliste maastike ja ajalooliste monumentidega muudab Armeenia põnevaks riigiks, mida tasub uurida.

Kokkuvõtteks võib öelda, et Armeenia on riik, millel on sügavad ajaloolised juured ja keeruline identiteet, mida kujundavad selle geograafiline asend, mitmekesine maastik ja elav kultuur. Vaatamata oma väiksusele on Armeenial märkimisväärsed loodusvarad, strateegiline asukoht ja rikkalik kultuuripärand, mis köidab jätkuvalt inimeste kujutlusvõimet kogu maailmas.

Riigi andmed

Riigikood AM
Piirkond Middle East
Pind 29743 ruutkilomeetrit
Maapind 28203 ruutkilomeetrit
Veepind 1540 ruutkilomeetrit
Põllumajanduspind 59.70%
Metsapind 9.10%
Madalaim kõrguspunkt Debed River 400 m
Kõrgeim punkt Aragats Lerrnagagat’ 4,090 m
SKT elaniku kohta $9,500 (2017 est.)