Belgia avastamine: põhjalik ülevaade

Geograafiline olemus

Belgia, riik, mis asub Lääne-Euroopas, on märkimisväärne piirkond, mis piirneb loodes Põhjamerega, paiknedes Prantsusmaa ja Hollandi vahel. Kogupindalaga 30 528 ruutkilomeetrit hõlmab Belgia 30 278 ruutkilomeetri suurust maa-ala ja 250 ruutkilomeetrit vett. Riigil on naaberriikide Prantsusmaa, Saksamaa, Luksemburgi ja Hollandiga ulatuslikud maismaapiirid kogupikkusega 1,297 km. Belgia tagasihoidlik rannajoon ulatub üle 66,5 km, kujutades endast strateegilist asukohta Põhjamere ääres.

Kliima ja maastik

Belgia kliima on mõõdukas, mida iseloomustavad pehmed talved, jahedad suved koos sagedaste vihmaste, niiskete ja pilviste tingimustega. Topograafia varieerub loodes asuvatest tasastest rannikutasandikest, mis on segatud kesksete veerevate mägedega, kuni Ardennide metsa karmide maastikeni kagus. Mitmekesine kõrgus ulatub Põhjamerest 0 m kõrgusel kuni selle kõrgeima punktini Botrange’is, mille tipp on 694 m. Belgia naudib oma loodusvarasid, sealhulgas ehitusmaterjale, ränidioksiidiliiva, karbonaate ja eriti viljakat põllumaad.

Sotsiaal-majanduslik maastik

2020. aasta juulis elas Belgias hinnanguliselt umbes 11 720 716 inimest. Belgia ühiskonda iseloomustab üks maailma kõrgemaid linnastumismäärasid, umbes 97% elanikkonnast elab linnapiirkondades. Kõige tihedamini asustatud segmente leidub riigi põhjaosas kahes kolmandikus, samas kui kagupiirkonnad on vähem ülerahvastatud. Pealinn Brüssel koos Antwerpeniga esindab suuri linnakeskusi, kus elab üle miljonite inimeste.

Keeleline ja majanduslik dünaamika

Belgia on ainulaadne oma kolmekeelse ametliku keelepoliitika poolest, mis hõlmab hollandi, prantsuse ja saksa keelt. See keeleline mitmekesisus peegeldab riigi kaasavat kultuuristruktuuri. Majanduslikult uhkeldab Belgia jõuka maastikuga, mille SKP elaniku kohta on 2017. aasta seisuga 46 600 dollarit. Põllumajandussektor õitseb suhkrupeedi, värskete köögiviljade, puuviljade, teravilja ja tubaka kasvatamisel, lisaks loomakasvatussaadustele, nagu veise-, vasikaliha-, sealiha- ja piim. Vahepeal paistab selle tööstusareen inseneri- ja metalltoodete, mootorsõidukite kokkupaneku ja paljude muude sektoritega, sealhulgas töödeldud toidud ja joogid, kemikaalid, farmaatsiatooted, tekstiil ja nafta.

Kaubandus ja tööstus

Belgia strateegiline asukoht võimendab tema rolli rahvusvahelises kaubanduses. Selle peamised ekspordipartnerid on Saksamaa, Prantsusmaa, Holland, Ühendkuningriik, Itaalia ja USA. Riik on spetsialiseerunud kemikaalide, masinate ja seadmete, valmis teemantide, metallide ja metalltoodete ning toiduainete ekspordile. Seevastu selle imporditurge juhivad sellised vajadused nagu toorained, masinad ja seadmed, kemikaalid, toored teemandid, farmaatsiatooted, toiduained, transpordivahendid ja naftatooted, kusjuures import pärineb peamiselt Hollandist, Saksamaalt, Prantsusmaalt, USAst, Ühendkuningriigist, Iirimaalt ja Hiinast.

Infrastruktuur ja põllumajandus

Belgia põllumajandusmaa, mis hõlmab 44,10% riigi territooriumist ja metsamaa umbes 22,40%, säilitab tasakaalustatud lähenemisviisi maakasutusele. Niisutatav maa oli 2012. aastal hinnanguliselt umbes 230 ruutkilomeetrit, toetades erinevaid põllumajanduslikke tegevusi. Rahvas on saavutanud täieliku elektrifitseerimise, rõhutades oma pühendumust oluliste teenuste osutamisele kogu oma elanikkonnale.

Järeldus

Belgia muljetavaldav segu geograafilisest mitmekesisusest, kultuurilisest rikkusest ja majanduslikust elujõulisusest asetab selle selgelt maailmakaardile. Alates parasvöötme kliimast, vaheldusrikkast maastikust ja rikkalikest loodusvaradest kuni elavate linnakeskuste, mitmekeelse elanikkonna ja dünaamilise majanduseni hõlmab Belgia Euroopa pärandi ja modernsuse olemust. Belgia keskne roll rahvusvahelises kaubanduses koos tugeva infrastruktuuri selgrooga tähistab Belgiat Lääne-Euroopas olulise tähtsusega riigina, mis toidab jõukuse ja kaasatuse pärandit.

Riigi andmed

Riigikood BE
Piirkond Europe
Pind 30528 ruutkilomeetrit
Maapind 30278 ruutkilomeetrit
Veepind 250 ruutkilomeetrit
Põllumajanduspind 44.10%
Metsapind 22.40%
Madalaim kõrguspunkt North Sea 0 m
Kõrgeim punkt Botrange 694 m
SKT elaniku kohta $46,600 (2017 est.)